Wat is het verschil tussen de verschillende karaat goud?

sieraden

Ben je van plan om een gouden sieraad te kopen (bijvoorbeeld van Buddha to Buddha)? Dan heb je vast de termen 14, 18 of 24 karaat goud wel voorbij horen komen. Maar wat betekent dit eigenlijk? En wat is het verschil? Wij zochten het uit! Sieraden kopen?

Wat is karaat goud?

De term karaat geeft aan hoeveel ‘puur goud’ er in een sieraad verwerkt zit. Eén karaat staat voor 1/24e deel zuiver goud. Dat betekent dus dat een sieraad van 24 karaat volledig uit echt goud bestaat. Een sieraad van 18 karaat voor 75% uit zuiver goud en een sieraad van 14 karaat voor 58.8%. Wanneer een sieraad niet voor 100% uit goud bestaat, wordt de rest aangevuld met koper, zilver of palladium. Dit wordt ook wel legering genoemd. Hoe hoger het karaad, hoe zuiverder het sieraad dus is.

Waarom bestaan er verschillende soorten karaat goud?

Er bestaan verschillende karaat goud vanwege twee redenen: de prijs en de sterkte. Hoe hoger het karaat, hoe hoger de prijs van het sieraad. Een een 100% zuiver gouden juweeltje is namelijk niet voor iedereen te betalen. Daarnaast is puur goud erg zacht. Zonder de toevoeging van andere metalen is het moeilijk om een gouden sieraad te maken. Bovendien zullen ze makkelijker verbuigen, slijten en kapot gaan. Heeft het karaat invloed op de prijs? Het aantal karaat is zeker van invloed op de prijs. Hoe hoger het karaat, hoe meer goud het gouden sieraad bevat en hoe waardevoller het dus is. Toch zijn er een aantal uitzonderingen: Kwaliteit: een 14 karaat massief gouden armband kan duurder zijn dan een holle van 18 karaat. Ontwerpkosten: wanneer een sieraad van 14 karaat veel lastiger en gedetailleerder is om te maken dan een makkelijk sieraad van 18 karaat.

Heeft verschillend karaat goud een andere kleur?

Verschillend karaat heeft over het algemeen inderdaad een andere kleur. Wanneer het sieraad een hoger karaat heeft, ontstaat er namelijk een donkere goudkleur. Wanneer er koper wordt toegevoegd ontstaat er een warmere tint en wanneer er zilver wordt toegevoegd, zal het juist lichter worden. Zo kan er door een veel grotere hoeveelheid koper aan het goud toe te voegen zelfs rosé goud gemaakt worden. En met een grote hoeveelheid zilver en/of palladium zelfs witgoud.