Aan de slag met stoffen: zo maak je jouw eigen kleding

Heb je dat ook wel eens: je wandelt door de stad, wil eigenlijk een nieuw kledingstuk kopen maar de mode van het moment spreekt je gewoon totaal niet aan. Kan gebeuren, toch? Hoe tof zou het zijn als je op zo’n moment gewoon zelf aan de slag kunt! Je kiest mooie stoffen, een patroontje en hop: je maakt zo je eigen prachtige zomerjurk. Te moeilijk? Dat valt reuze mee!

Voor je aan de slag gaat met je eigen kleding maken is het natuurlijk goed om even te oefenen. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is het makkelijker dan je denkt! Er zijn een aantal zaken waar je vooraf rekening mee moet houden: 

Stoffen
  • welke gereedschappen heb je nodig?
  • welk kledingstuk wil je maken en welk patroon heb je daarvoor nodig?
  • welke maten moet het hebben?
  • welke stof wil je gebruiken?

Met het volgende stappenplan leer jij in een handomdraai je eigen kleding maken. 

Bedenk welke gereedschappen je nodig hebt

Leer om te gaan met de gereedschappen die je nodig hebt. Denk daarbij niet alleen aan een naaimachine maar ook een stofschaar en overtrekpapier. Om kleren te maken heb je heel wat verschillende gereedschappen nodig om te naaien en patronen te maken zodat je zeker weet dat ze je zullen passen. Je moet elk type gereedschap kennen en leren gebruiken. Oefening baart kunst!

Koop een naaimachine

Beetje een open deur intrappen, maar: koop een naaimachine. Er zijn doorgaans twee soorten op de markt. De eerste valt onder huishoudelijke apparaten en de ander is meer voor industrieel gebruik. Beide hebben natuurlijk voor- en nadelen, maar je kunt het beste beginnen met de eerste.

Stoffen

Maak het jezelf niet te moeilijk

Wanneer je voor het eerst een kledingstuk gaat maken dan kun je beter eerst voor simpele ontwerpen kiezen. Anders raak je snel gefrustreerd en geef je misschien wel op. Hartstikke zonde! Je kunt het beste beginnen met een rok omdat deze weinig gekke accessoires en hoeken hebben. 

Maak prototypes

Wanneer een bedrijf een nieuwe auto ontwikkelt, maken ze ook niet in een keer de perfecte auto. Ze werken met prototypes en optimaliseren dat ontwerp. Doe dat ook bij je kledingstukken. Maak een ontwerp en voer het uit, en breng veranderingen aan waar nodig. Je prototypen helpen je de kunst van het kleding maken onder de knie te krijgen. Neem je maten op. Nu denk je vast: ja, logisch! Maar je exacte maten opnemen heb je misschien wel nog nooit gedaan. Vaak denken we dan aan confectiematen van kledingwinkels maar om een kledingstuk zelf te maken heb je meer informatie nodig dan dat. Hoe je jezelf het beste op kunt meten leer je gemakkelijk online.

Maak een patroon

Wanneer je kleding maakt, werk je altijd vanuit een patroon. Je kunt patronen uit tijdschriften of van het internet halen maar je kunt ook zelf patronen maken. Schets dan een patroon voor het kledingstuk uit en gebruik daarbij de opmetingen die je eerder hebt bepaald. Vind je dit nog een beetje ingewikkeld voor de eerste keer? Gebruik dan een bestaand patroon, bijvoorbeeld voor een midi rok. 

Knip je stof

Nu je een patroon hebt uitgekozen, ga je knippen! Leg de door jou gekozen stof of stoffen plat op de tafel. Leg je uitgeknipte patroon erop en trek ze over met een potlood. Nu weet je waar je moet gaan knippen.

Let op: je wil de stof wel eerst even strijken. Zo heb je een strak oppervlakte om in te knippen en voorkom je dat je te veel of juist te weinig stof weg knipt. 

Stoffen

Spelden en naaien

Nu je de juiste stukken van het patroon uit je stof hebt geknipt, begint het echt leuke werk. Speld de stukken stof goed op elkaar bij de naadranden. Welke randen je aan elkaar vast moet maken kun je vaak ook bij de omschrijving van je patroon vinden wanneer je deze van het internet of uit een boek hebt gehaald. Spelden is een secuur werkje dus zorg dat de naden goed vast zitten!

nu mag je aan de slag met de naaimachine. Naai de stukken aan elkaar en doe dit met een kant per keer. Telkens als je een kant hebt gedaan, kijk je even naar de naad en of je op de goede weg bent. Als je een beginner bent dan kost dit tijd dus laat je niet haasten. Als het goed is heb je een tornmesje bij de hand voor als er iets niet goed gaat. Daar kun je een naad weer mee losmaken.

Dit vind je misschien ook leuk...